Facade – QE11 Medical Centre Car Park

Project Name:

QE11 Car Park

Location:

Perth, W.A

Architect:

Designinc (Perth)

Application:

Facade

Specification:

Dragon Scale

Photography:

Rob Burnett

Download the PDF

Click here 2.5 MB

Scope

The QE11 Medical Centre car park, located opposite Kings Park in Perth had strict design considerations given its prominent location. The aesthetics were a major design consideration, the intent was to provide inhabitants with privacy, while ensuring car headlights didn’t disturb local residents or effect the ambiance of Kings Park.

The facade cladding had to meet the BCA requirements of >50% open area, however the designers wanted to achieve a unique design that would meet both the aesthetic and functional considerations.

Progression

The architect envisaged a ‘scale’ concept where each individual scale would face up, re-directing internal light into the night sky, while the panels would also be open enough to provide high air flow; reducing the requirement for mechanical extraction equipment.

Locker Group’s engineering department worked closely with the architect, in order to understand the design vision and create the tooling that would allow Locker Group to work within the confines of the material and manufacturing equipment, in order to produce the panels locally.

In a first for Locker Group, the DragonscaleTM pattern is a true 3 dimensional profile, where the scales are formed individually out of the aluminium sheet. The hardness of the Aluminium presented a number of challenges, with profiles and samples travelling back and forth, across the country, before the team was able to achieve the anticipated profile shape & depth, without any cracking or tearing.

Outcome

Dragonscale panels are installed on the car park ‘slab to slab’ therefore requiring no intermediate supports. The simple folded panels were just lifted onto the brackets and fixed to each slab; saving the installation team time and money.

The panel design, the spacing from the building face and internal guttering catches rainwater, and prevents it from entering the car park.

The bright Duratec colour scheme reflects the transition from dusk to nightfall and was designed to emulate an occupied building.

 

feature wall

Feature Wall / Security Fence – Perth Arena

Project Name:

Perth Arena

Location:

Perth, W.A

Architect:

ARM Architecture & Cameron Chisholm Nicol

Application:

Feature Wall / Security Fence

Specification:

Pic Perf ™

Photography:

Rob Burnett

Download the PDF

Click here 1.7 MB

Scope

The design and construction of the Perth Arena is a striking architectural statement, and is likely to inspire redevelopment in the surrounding section of the CBD. Perth Arena now offers a premier venue to accommodate up to 15,500 patrons.

A joint venture between ARM Architecture and Cameron Chisolm Nicol, Locker Group worked closely with the design team in order to understand their vision for a striking, dramatic interior. The interior of the facility includes four freestanding bars, five function areas and seven concessions. The different areas of the interior express individual colours and textures. Locker Group produced the internal feature wall, which provides the first impression to patrons as they come in the main entrance. The feature wall was intended to have a textural appearance that represented a quilted finish.

In addition, Locker Group was involved in specification of the anti-climb security fence, which was to envelope the goods area. The security fence covers approx 1000 m2 of both perforated and plain, unperforated panels.

Progression

The internal feature wall incorporated Pic Perf™, not as a traditional photo image or logo, but as a textural element. The perforations were designed to replicate the voluptuous image of warm quilt, and the black anodised aluminium contrasts beautifully with the warm timber panelling.

Locker Group kept in close contact with the installation team, Denmac, as each perforated panel, was a discreet shape, not a rectangle among them. Each panel was either raked or angled, and Locker group supplied every one fully finished and ready for installation.

Outcome

The new Perth Arena is a spectacular and daring architectural achievement; recognised as one of 7 shortlisted projects in the 2013 World Architecture Festival awards. The West Australian Premier, Colin Barnett noted “This is an iconic venue for Perth… the Arena is a work of art.”

Locker Group is immensely proud to be associated with such a significant moment in Perth’s evolving architectural landscape.

The feature wall in the main concourse provides a visual drawcard and provides its desired texture and contrast. The external security fence surrounding the goods despatch area is further insight in to the design brief and architectural language of this imposing new structure.

Latrobe University Dining Hall

Project Name:

Latrobe Uni Dining Hall

Location:

Bendigo, VIC

Architect:

Billard Leece Partnership

Application:

Facade / Balustrade

Specification:

3mm Aluminium perforated panels 12.7mm dia holes

Photography:

Rob Burnett

Download the PDF

Click here 2.6 MB

Scope

The architectural team at Billard Leece had a vision for a clean and sophisticated metal finish product that would provide opposing textural elements to the Dining Hall of the Latrobe University Bendigo campus. The intent was to utilize one finish across a number of different planes to provide a seamless and sharp finish across the project.

Perforated metal was chosen as the ideal substrate to provide shade and allow natural light to flow through.

Progression

The angle and shape of the façade that surrounds two faces of the dining hall, provided a challenge for both Locker Group and the fabricator. As opposed to a traditional face fixing method, the team developed a system where cleats were used to mount the perforated panels to the supporting RHS structure.

Despite the sharp folds and angles, the finish aimed to appear smooth and clean, so each perforated panel was individually folded to fit cleanly with the supports behind it. Given the geometric nature of the design, hardly any panels incorporated a 90 degree angle. Each façade had to be matched and measured specifically, so the connecting point of folded boarder met seamlessly with the cleats.

Perforated metal panels were also utilized to cover the external walkway enveloping the dining hall, these were face fixed at a distance to the right angled sheet structure, providing an industrial feel.

Outcome

The sleek appearance of the perforated balustrade, façade and external ceiling panels provides a chic industrial appeal to the regional campus.

The balustrade provides protection for alfresco dining, students can eat and study while protected from harsh glare.. The façade protects internal diners from the heat during summer, but allows a warm winter sun to infuse the space during the cold winter months.

Perforated panels installed horizontally around the building provide shading protection for students and staff.

Expanded 125A Installed with tensioned Stainless Steel Cables

Project Name:

Agilent Technologies

Location:

Melbourne, VIC

Architect:

SKM

Application:

Facade

Specification:

Expanded 125A Installed with tensioned Stainless Steel Cables

Photography:

Brent Robinson, Joe Berkelmans

Download the PDF

Click here 2.7 MB

Scope

SKM Architects were commissioned by Agilent Technologies to design a purpose built research and development facility, as an extension to their Head Office in Melbourne’s South East.

The vision for the facade was to create a light veil that would encapsulate the building perimeter, and provide sun shading characteristics.

Progression

Locker Group worked closely with both the Architectural team, and two engineering teams; Bonacci & Tensys, in order to develop the concept to completion. The first challenge was a feasibility study for the cable placement to balance the requirements of aesthetics and engineering.

The mesh profile was specifically developed for the project; modelled on an existing profile; the resulting Sun 125A profile met the Architect’s intent. Locker Group designed a new fixing method, in order to attach the expanded metal to the Stainless Steel cables.

Mechanical testing for all of the components and connections was conducted, along with detailed engineering analysis, to ensure the facade would meet the design criteria and intent,and withstand any wind loads; especially as the facade returns on several elevations.

Outcome

Locker Group installed the Stainless Steel cables and then provided assistance in the installation of the mesh. Detailed preparation and planning ensured the installation was fast and efficient, even though installing the mesh required a detailed touch. The intricate nature of the facade meant that the stag ends on each piece of expanded mesh needed to align to the next sheet.

This required higher than usual manufacturing tolerances, which Locker Group was able to provide Both client and architect are happy with the end result; which looks spectacular day or night. At night the facade is backlit by LED’s at each level, providing a bright hi-tech vision for passing traffic.

Page 21 of 27« First...10...1920212223...Last »