KUD House

Project Name:

KUD House

Location:

Melbourne, VIC

Architect:

KUD Architects

Application:

Façade

Specification:

Pic Perf

Photography:

c/o KUD Architects

Download the PDF

Click here 452 KB

Scope

The designer saw this project as a platform to establish a critical dialogue within the built environment; to raise as many questions as it found solutions.

KUD architects challenged the idea that smaller inner city blocks cannot respond to complex contextual constraints such as orientation, sustainability and heritage restrictions. They utilised these constraints as areas of possibility and exploration for their design processes and discourse.

The strategy was to break down the elements of the Terrace house; to critique and respond.

Progression

The main areas of investigation during the design stage were symbolism and ornamentation, the public and private realm and redefining the boundaries between them, Solar Orientation, environmental sustainability and the programming of the plan. KUD Architects were interested in retaining the ‘idea’ and the symbolism’ of the terrace but re-evaluating the gesture to an ironic or even satirical level to engage in a public debate.

To achieve this, Locker Group worked closely with KUD architects, providing proofs and samples of Pic-Perf® panels representing a terrace façade.

The panels had to be more than just fixed panels, they had to be operable. Locker Group worked closely with KUD to ensure their vision was fulfilled.

Outcome

The built form is an urban infill within a very small 5.5 x 14.4M envelope. The perforated house was the response to establish an alternative language to the accepted notion of the culture in the area. This Pic-Perf® house has an anodised aluminum finish. Locker Group manufactured large sheets exceeding 3.00M in height and 1.2M in width to create the desired effect. This included 2 sheets installed as bi fold doors for the second level, which in itself provided some challenges, as the doors had to work independently, and in tandem with the bi-fold windows that are hidden within. The house incorporates passive sustainable interventions by orienting glass bi-fold doors to the north and louvers for cross ventilation as the primary means of cooling.

Float Art Installation – Sydney NSW

Project Name:

“Float”

Location:

Sydney, NSW

Artist:

Stone & Milnehouse

Application:

Art Installation

Specification:

Transit F281 Transit F160

Photography:

Rob Burnett

Download the PDF

Click here 1.7 MB

Scope

This bold sculpture was officially lit on the corner of Stanhope Park-way and Conrad Road, Ponds in Sydney in 2008.

Public art was a key part of the development, and the designer wanted to comment on Sydney’s changing climate in an unforgettable way. Public art can help to shape a community’s identity; to accomplish this mission Landcom commissioned artists Milne & Stonehouse, who created ‘Float’; an iconic artwork within the Ponds community, providing a focal point for the area.

Locker Group worked closely with the artists to come up with the best possible solution to create the soft billowing umbrellas, using two Transit mesh profiles .

Progression

Clouston and Associates designed the surrounding landscape. The artwork for Float featured twelve large sculptured umbrellas, aiming for a timeless piece, designed to blend with the suburban landscape and to become part of its footprint forever.

In order to bring the artists’ imagination to life, Locker Group chose two transit meshes, F160 and F281, each with specifically manufactured stainless steel mesh pieces, shaped to fit the upside down umbrella skin. The umbrella structures are mounted on metal poles, the tallest standing 12 metres high. The art installation has inset LED lighting, which is programmed to respond to the seasons and rainfall.

Outcome

Located in a busy intersection, ‘Float’ is one of the unique major artwork and design installations, that explores the presence and absence of water in the landscape. The umbrellas hung upside down are brilliantly lit to create a sense of drama.

At night the umbrellas glow with soft colours and change with the seasons. When it rains, the umbrella lights respond with a dance to celebrate the return of water to the landscape to add further effect to the bold sculpture.

Umbrellas have gained a whole new meaning since ‘Float’ was unveiled. Not confined to structure elements, Locker Group understood the importance of the “Float” project and provided a solution to create an eye catching statement of design.

Croydon Aquatic Centre

Project Name:

Croydon Aquatic Centre

Location:

Melbourne

Architect:

Peddlethorp Architects

Application:

Facade

Specification:

Pic Perf

Photography:

Rob Burnett

Download the PDF

Click here 1.2 MB

Scope

The Croydon Leisure & Aquatic Centre is a community based centre designed to offer a multitude of options for health and fitness, while providing an innovative and comfortable environment for swimmers, members and guests.

The aquatic facility has been fully integrated into the existing Croydon Leisure Centre, providing the community with the opportunity to enjoy new and improved water-based recreation activities, as well as aquatic health and fitness services.

The centre was designed by Peddle Thorpe Architects, who engaged Locker Group to assist them in achieving a modern and welcoming external appearance, which integrated the theme of complex. Pic‐Perf® screens for the external façade was the ideal solution.

Progression

Working closely with Peddle Thorpe , Locker Group supplied multiple proofs to allow the designer to visualise the different options available, and to satisfy the specific design requirements. The final design was a montage; spanning over 25 meters which incorporated the Maroondah City Council’s logo, and a range of people utilising the facilities within; swimming, playing tennis or working out in the gym. Photographic images were provided and replicated in fine detail in the facade.

The image proofing process provides a realistic representation of the appearance of the panels prior to manufacture, allowing the client to see the level of detail incorporated through the perforating process. The biggest challenge was curving the aluminum screens to a radius that matched the curved façade while ensuring the images matched and flowed correctly. Accuracy and attention to detail during manufacturing and installation was extremely important.

Outcome

The architect wanted a façade that would provide sunshading for the complex, while also allowing natural light to illuminate the facilities. The final result is a stunning representation of the essence of the Croydon Leisure and Aquatic Centre.

The images across the façade provide an invitation to new visitors, and a positive reinforcement to regular members. Perforated facades can provide a lightweight finish to the face of any building. The Pic‐Perf® panels provide more than a beautiful facade, they reduce the intense glare of direct sunlight, while allowing natural light and ventilation to continue.

Caxton Roma Pedestrian Link

Project Name:

Caxton Roma Pedestrian Link

Location:

Brisbane, QLD

Architect:

EDAW Australia

Application:

Anti-throw screens

Specification:

Pic Perf

Photography:

Rob Burnett, Christopher Frederick Jones

Download the PDF

Click here 1.5 MB

Scope

The Caxton Roma Pedestrian Link was designed in an effort to funnel pedestrian traffic between Suncorp Stadium and Brisbane’s CBD.

The bridge was designed by EDAW Australia, with the concept of a populated space at all times. To achieve this, EDAW required artwork to be integrated into the anti-throw screens, without compromising views of the surrounding environment.

The solution was Locker Group’s Pic-Perf®.

Progression

Working closely with EDAW, Locker Group supplied multiple proofs to satisfy the specific design requirements. Image proofing provides a realistic representation of the panels prior to manufacture, allowing the client to see the detail instilled in the perforating process.

Outcome

This project consisted of 52 individual Pic-Perf® images, and was installed by Beenleigh Steel Fabrications. The typical size of the panels was 4523mm x 1175mm and each one was folded prior to installation.

The changing light during the day, significantly changes the aesthetic of the panels, from within the walkway and when viewed from beyond.

The Pic-Perf® panels not only create a stunning visual element to the project, they also provide shade and security, an inviting safe haven for pedestrians.

Page 20 of 25« First...10...1819202122...Last »